Rolnictwo
ekologiczne oznacza sposób gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i
zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, oparty na środkach pochodzenia biologicznego i
mineralnego, nieprzetworzonych technologiczne.
Podstawowa zasada rolnictwa ekologicznego to odrzucenie środków
chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej. Dzięki temu osiąga się dwa cele; są to:
- ochrona środowiska produkcji rolniczej:
gleby, wody, krajobrazu (dążenie do biologicznej samoregulacji w obrębie
gospodarowania, rozumianego jako system ekologiczny);
- wysoka jakość biologiczna płodów rolnych ("
pierwotna"), nawiązująca do właściwości produktów powstających naturalnie w
przyrodzie, bez ingerencji człowieka.
A. GOSPODARSTWO
I. Uwagi wstępne
W gospodarstwie ekologicznym prowadzi się jednocześnie produkcję
roślinną i zwierzęcą. Obsada zwierząt powinna wynosić 0,5-1,5 SD na 1 ha
przeliczeniowy. Kryterium to nie dotyczy gospodarstw ogrodniczych - wyjątkowo -
rolniczych, pod warunkiem przeznaczenia odpowiedniej powierzchni na uprawę roślin w
celach nawozowych.
Klasy bonitacyjne wyrażone w hektarach przeliczeniowe
Klasy bonitacyjne |
I |
II |
IIIA |
IIIB |
IVA |
IVB |
V |
VI |
Ha przeliczeniowe |
1,8 |
1,6 |
1,4 |
1,2 |
1,0 |
0,8 |
0,6 |
0,4 |
Podstawowe nawozy i pasze powinny być wytwarzane w
gospodarstwie. Gospodarstwo ekologiczne powinno odznaczać się ładem organizacyjnym i
porządkiem.
II. Środowisko i lokalizacja gospodarstwa
* Gospodarstwo powinno być położone w takiej odległości od
emitorów pyłów, od zwałowisk odpadów metalonośnych i od dużych ferm
zwierzęcych produkujących gnojowicę, aby można było wykluczyć możliwości
stałego wpływu zanieczyszczeń.
* Z uwagi na niebezpieczeństwo skażeń, gospodarstwo nie może być
położone w strefie ochronnej zakładu przemysłowego.
* Odległość gospodarstwa od drogi o dużym natężeniu ruchu (ponad
500 pojazdów na godzinę) powinna wynosić co najmniej 100 m:
obiekty gospodarstwa zaleca się odgrodzić od strony drogi gęstym żywopłotem.
* Gospodarstwo powinno być położone w takiej odległości od
cieków z wodą pozaklasową wylewającą wiosną, aby wykluczyć jej wpływ.
Jakość wody gruntowej, studziennej i z wodociągu, tak pod względem składu
chemicznego jak i wskaźników mikrobiologicznych, powinna odpowiadać normom
krajowym.
* Zawartość metali ciężkich w glebie nie może przekroczyć
podanych niżej wartości progowych:
Dopuszczalna zawartość metali ciężkich w mg/kg powietrznie suchej
gleby
Pb |
Cd |
Ni |
Cr |
Hg |
Cu |
Zn |
100 |
2 |
50 |
100 |
1,5 |
100 |
200 |
III. Przestawianie gospodarstwa
Przestawianie oznacza zmianę dotychczasowych metod gospodarowania na
ekologiczne. Rozpoczyna się w momencie zaakceptowania programu przestawiania przez
Stowarzyszenie EKOLAND i łączy się prowadzeniem księgi gospodarstwa.
* W okresie przestawiania rolnik powinien założyć pryzmy kompostowe i
co najmniej raz nawieźć wszystkie pola nawozami organicznymi z
gospodarstwa.
* Okres przestawiania wynosi zasadniczo dwa lata. Jeżeli dotychczasowy sposób
gospodarowania był bliski metodom ekologicznym, Stowarzyszenie EKOLAND może
skrócić okres przestawiania do 12 miesięcy. Nowo włączone części gospodarstwa
podlegają pełnemu trybowi przestawiania.
* Program przestawiania musi obejmować: zasady gospodarki
nawozowej, zaprojektowanie właściwych płodozmianów, dostosowanie
sposobu użytkowania ziemi do wymogów gospodarowania ekologicznego (odpowiednie
zagospodarowanie stoków, pól przylegających do cieków i zbiorników wodnych,
wprowadzenie zadrzewień śródpolnych itd.)
B. UPRAWA ROLI
I. Nawozy i nawożenie
* Celem nawożenia jest:
- dostarczenie substratu organizmom glebowym;
- stworzenie optymalnych warunków rozwoju roślin.
* Podstawowe nawozy powinny być wytwarzane w gospodarstwie. Zezwala
się nazakup dozwolonych w rolnictwie ekologicznym dodatków mineralnych oraz
nawozów organicznych. Zakup nawozów organicznych z gospodarstw
konwencjonalnych - pod warunkiem, że nie zawierają w nadmiarze
niepożądanych substancji - jest dopuszczalny do 30% masy nawozowej, jaka
mogłaby być wytworzona w gospodarstwie przy maksymalnie dozwolonej obsadzie
zwierząt. Ograniczenie ilościowe nie dotyczy specjalistycznych gospodarstw ogrodniczych.
Każdy zakup nawozów musi być odnotowany w księdze gospodarstwa, wraz z podaniem
źródła zakupu. Nawozy dokupowane w gospodarstwach konwencjonalnych powinny
zostać przekompostowane w gospodarstwie ekologicznym.
* Podstawowymi nawozami w gospodarstwie ekologicznym są: komposty,
obornik, gnojówka i woda gnojowa, (te ostatnie stosowane tylko w okresie od
kwietnia do końca sierpnia) oraz nawozy zielone. W rejonach górskich dopuszcza się
stosowanie gnojowicy, pod kontrolą doradcy.
* Nawozy uzupełniające stanowią:
- nawozy mineralne: mielone skały takie jak: bazalt, bentonit, gips, kizeryt, dolomit,
wapno magnezowe węglanowe, kreda nawozowa (pojeziorna, łąkowa, margiel); boraks; nawozy
potasowe: kainit, kalimagnezja, siarczan potasu; skały fosforytowe (mączki); popiół
drzewny;
- nawozy organiczne: mączka z kości, krwi, rogów, pierza, mączka rybna, odpadki
rzeźne; płynne i stałe odpady z własnego gospodarstwa; makuchy, kora drzewna i
trociny;
- muł i osady naturalnych zbiorników wodnych;
- torf w ilości do 20% w podłożach do produkcji rozsad.
* Nawozy uzupełniające mogą być stosowane pod warunkiem, że nie
wykazują skażeń. Na ogół wykorzystuje się je jako dodatki do kompostu.
Dozwolone nawozy fosforowe i potasowe mogą być zastosowane - w uzgodnieniu z
doradcą - jeśli w glebie występuje stały niedobór tych składników.
* Nawozy niedozwolone:
- syntetyczne nawozy azotowe, guano, nawozy przemysłowe (w tym chelatowe,
mikroelementowe i dolistne), nawozy o spowolnionym działaniu itp.;
- gnojowica;
- komposty z odpadów komunalnych;
- osady ściekowe spoza gospodarstwa;
- nie przekompostowane fekalia;
- komposty z udziałem fekaliów w uprawie warzyw;
- odchody z ferm zwierząt futerkowych;
- nawóz popieczarkowy (podłoże) z konwencjonalnych pieczarkarni;
- produkowane przemysłowo nawozy organiczne (w tym tzw. biohumus), nawozy
organiczno - mineralne (w tym na bazie węgla brunatnego), popioły węgla z
elektrociepłowni, kotłowni i zakładów przemysłowych.
* Technologiczne odpady przemysłu spożywczego mogą być stosowane
wyjątkowo, jeśli nie wykazują skażeń.
* Zastosowanie innych nie wymienionych materiałów wymaga pisemnej
zgody Stowarzyszenia EKOLAND.
II. Uprawa roli
* Uprawa roli powinna być wykonywana z myślą o stałym podwyższaniu żyzności
gleby.
* Ogólne zasady uprawy to:
- płytkie odwracanie, głębokie spulchnianie;
- ograniczenie liczby przejazdów (agregatowanie narzędzi);
- maksymalne skrócenie czasu, w którym gleba pozostaje bez okrywy roślinnej.
III. Płodozmian
* Płodozmian w gospodarstwie ekologicznym ma do spełnienia następujące funkcje:
- utrzymanie optymalnej zawartości próchnicy oraz żyzności gleby;
- zapobieganie nadmiernemu rozwojowi chorób i szkodników;
- niedopuszczenie do niekontrolowanego rozwoju chwastów.
* Płodozmian musi spełniać następujące warunki:
- rotacja powinna być minimum czteroletnia;
- powinien uwzględniać rośliny z rodziny motylkowatych w plonie głównym;
- musi obejmować międzyplony;
- powinien uwzględniać tolerancję roślin na uprawę po sobie.
IV. Ograniczanie zachwaszczenia
Ograniczanie zachwaszczenia realizowane jest poprzez działania
zapobiegawcze oraz przez bezpośrednie zwalczanie.
* Działania zapobiegawcze:
- właściwy płodozmian (dobór i następstwo roślin uprawnych);
- kompostowanie materiałów organicznych;
- odpowiedni dobór odmian roślin uprawnych;
- uprawa międzyplonów (ozimych, ścierniskowych) i śródplonów (wsiewek);
- czyszczenie materiału siewnego;
- przedsiewna uprawa roli;
- ściółkowanie i mulczowanie.
* Bezpośrednie zwalczanie:
- metody mechaniczne;
- metody termiczne.
* Zabiegi niedozwolone:
- stosowanie herbicydów (także na miedzach, brzegach pól, w rowach, przy drogach
i pasach zadrzewień śródpolnych).
V. Dobór odmian roślin uprawnych
* Odmiany genetycznie ustalone, o tzw. szerokiej odporności na choroby
i szkodniki, jak również konkurencyjne wobec chwastów formy lokalne, które
ukształtowały się w ciągu wielu lat uprawy w danym regionie - są
preferowane w rolnictwie ekologicznym.
*Odmiany heterozyjne (F1) nie są zalecane, ale mogą w konkretnych
przypadkach zostać dozwolone.
* Formy uprawne stanowiące twory inżynierii genetycznej nie są w zasadzie dozwolone,
ale określonych przypadkach mogą zostać dopuszczone do uprawy.
VI. Materiał siewny i sadzeniowy
* Ideą rolnictwa ekologicznego jest, by materiał siewny był
reprodukowany regionalnie, w gospodarstwach ekologicznych, ale akceptuje się
produkty nasiennictwa ogólnokrajowego.
* Akceptuje się przedsiewne traktowanie nasion preparatami
biodynamicznymi i dojrzałym kompostem oraz zabiegi fizyczne przyśpieszające
kiełkowanie, jak moczenie nasion, skaryfikowanie, a także - w celach fitosanitarnych -
moczenie w roztworze nadmanganianu potasu.
* Syntetyczne zaprawy nasienne są zakazane; dotyczy to także
zaprawiania materiału sadzeniowego.
VII. Regulatory wzrostu i rozwoju
* Dozwolone są naturalne substancje, jak: preparaty biodynamiczne,
wyciągi kompostowe, estrakty roślinne, itp.
* W rolnictwie ekologicznym niedozwolone jest stosowanie substancji
syntetycznych o charakterze hormonów roślinnych, jak: antywylegacze, substancje
stymulujące rozkrzewianie, stymulujące zapłodnienie i inicjujące partenokarpiczne
zawiązywanie owoców, przyśpieszające lub opóźniające dojrzewanie, hamujące
kiełkowanie bulw i cebul, pobudzające ukorzenianie sadzonek i in.
* W ekologicznej produkcji żywności niedopuszczalne są techniki
radiacyjne (napromienianie roślin i produktów roślinnych)
VIII. Ochrona roślin
* Podstawą ochrony są działania zapobiegające nadmiernemu rozwojowi
chorób i szkodników.
Składają się na nie:
- właściwe kształtowanie krajobrazu;
- wprowadzenie prawidłowego płodozmianu;
- podwyższanie aktywności biologicznej gleby;
- wzmacnianie kondycji roślin uprawnych.
* Bezpośrednie zabiegi interwencyjne podejmowane są tylko wówczas, gdy nasilenie
występowania patogenów i szkodników zagraża spadkiem plonu.
Ograniczanie populacji szkodników
* Dopuszcza się stosowanie następujących środków:
- preperatów wirusowych, bakteryjnych (np. na bazie Bacillus thuringiensis) i grzybowych;
- substancji feromonowych pod warunkiem, że nie są nimi traktowane bezpośrednio
rośliny uprawne;
- sterylizacja samców szkodliwych owadów;
- preparatów roślinnych, np. "gnojówki" z pokrzywy (Urtica dioica), wywaru ze
skrzypu (Equisetum arvense), bylicy bożego drzewka (Artemisia sp.), wrotyczu
(Tanacetum parthenium), miodli indyjskiej (Azadirachta indica), gorzkli (Quasia amara),
złocienia dalmatyńskiego (Pyrethrum cinerariaefolium); ten ostatni, jeśli
możliwe, z naturalnymi substancjami zwiększającyni skuteczność;
- emulsji na bazie oleju parafinowego oraz na bazie tłuszczów roślinnych i
zwierzęcych;
- szarego mydła;
- ziemi okrzemkowej;
- sproszkowanych skał;
- mleka.
* W uzasadnionych przypadkach zezwala się również na zastosowanie
wyciągu z tytoniu (Nicotiana tabacum) oraz z derysa trującego (Derris elliptica).
* Aldehyd metylowy dozwolony jest jedynie do pułapek chwytnych.
Ograniczanie chorób roślin
* Dozwolone jest stosowanie preparatów pochodzenia roślinnego, np. skrzypu, cebuli,
czosnku, chrzanu, i innych.
* Preparaty miedziowe (na bazie CuSO4, w stężeniu do 0,05%) mogą być stosowane
wyjątkowo, ze względu na
niebezpieczeństwo gromadzenia się miedzi w glebie.
* Preparaty siarkowe mogą być stosowane z zachowaniem zasad bezpieczeństwa, tak by nie
szkodzić owadom pożytecznym.
* Dozwolone są następujące środki roślinne i mineralne do pielęgnacji oraz
wzmacniania roślin, a także zwiększające
przyczepność:
- wyciągi, wywary, napary, "gnojówki" ziołowe;
- wyciągi i mączki glonowe;
- mączki skalne, np. bentonit, bazalt;
- szkło wodne (krzemian sodu);
- nadmanganian potasu (w stężeniu do 2%) do zaprawiania nasion;
- preparaty krzemionkowe, propolis, szare mydło.
* Dopuszcza się termiczne sterylizowanie podłoży organicznych.
Stosowanie środków nie objętych niniejszym wykazem wymaga pisemnej zgody
Stowarzyszenia EKOLAND.
C. CHÓW
I HODOWLA ZWIERZĄT
I. Uwagi ogólne
Obecność zwierząt w gospodarstwie ekologicznym sprzyja urozmaiceniu
upraw polowych, ze względu na konieczność pozyskania odpowiednich pasz. Chów zwierząt
usprawnia zamknięcie obiegu materii organicznej w ramach gospodarstwa (produkcja
obornika). Zwierzęta mogą wykorzystywać takie tereny gospodarstwa, które nie nadają
się pod uprawę roślin towarowych.
Obsada zwierząt powinna zawierać się w przedziale 0,5-1,5 SD na 1 ha przeliczeniowy
(patrz dział A. Gospodarstwo, I. Uwagi ogólne).
II. Gatunki i rasy zwierząt
Dobór gatunków i ras zwierząt gospodarskich jest uzależniony od
warunków lokalnych. Różnorodność zwierząt zapewnia również różnorodność
produkcji roślinnej. Zwierzęta gospodarskie są z natury zwierzętami stadnymi i należy
zapewnić im odpowiednie warunki behawioralne i zoohigeniczne. Oznacza to m.in.
dostosowanie wielkości stada do wymagań gatunku (rasy) zwierząt, jak i możliwości
produkcyjnych gospodarstwa.
* Wskazany jest dobór takich zwierząt, które zapewniają
zadowalający (nie rekordowy) poziom produkcji i charakteryzują się dobrą
zdrowotnością, długowiecznością, łagodnością, dobrym wykorzystaniem pasz
gospodarskich.
* Utrzymywanie zwierząt dzikich, mieszańców zwierząt dzikich i
gospodarskich jak i mieszańców międzygatunkowych zwierząt gospodarskich wymaga zgody
Stowarzyszenia EKOLAND.
* Zwierzęta wyhodowane na drodze inżynierii genetycznej nie są
dopuszczone do utrzymywania w gospodarstwach ekologicznych. Ograniczenie to dotyczy także
zabiegów transplantacji zarodków. Sztuczne krycie jest dopuszczalne.
III. Pochodzenie zwierząt
Zwierzęta utrzymywane w gospodarstwach ekologicznych powinny pochodzić z danego
gospodarstwa lub innych gospodarstw atestowanych przez Stowarzyszenie EKOLAND. Nie mogą
być kupowane na targowiskach, aukcjach itp. - tzn. pochodzić z anonimowych źródeł. Od
powyższej zasady dopuszcza się następujące wyjątki:
- pisklęta jedniodniowe (przeznaczone na tucz);
- kurczęta do 10 tygodnia życia, przeznaczone na nioski;
- cielęta, koźlęta, jagnięta, do 28 dnia życia (mięso może uzyskać atest po co
najmniej 6-cio miesięcznym odchowie zwierząt w gospodarstwie ekologicznym, o
ile otrzymywały siarę i mleko);
- krowy, kozy, owce mleczne - w liczbie nie większej niż 10% istniejącego stada (mleko
może uzyskać atest po co najmniej miesięcznym pobycie zwierząt w gospodarstwie
ekologicznym);
- inne dorosłe zwierzęta w liczbie nie większej niż 10% istniejącego stada. Mięso
może uzyskać atest po co najmniej rocznym (świnie, owce, kozy, drób) lub dwuletnim
(bydło, konie) okresie przebywania zwierząt w gospodarstwie ekologicznym;
- rozpłodniki z hodowli zarodowej.
* Stowarzyszenie EKOLAND może odstąpić od w/w wymagań w przypadku
znacznego rozszerzenia gospodarstwa i zwiększenia produkcji lub w razie wprowadzenia w
gospodarstwie nowego kierunku produkcji.
IV. Warunki utrzymywania i obchodzenia się ze zwierzętami
* Zwierzęta muszą być utrzymywane w taki sposób, aby mogły żyć i
rozwijać się w warunkach możliwie bezstresowych i dostosowanych do ich potrzeb. Należy
też zachować odpowiednie, ze względów behawioralnych i produkcyjnych, liczebności
utrzymywanych zwierząt.
* Zwierzętom utrzymywanym w gospodarstwach ekologicznych powinno się
zapewnić:
- możliwość ruchu zarówno w budynkach, jak i okólnikach oraz pastwiskach; nie zezwala
się na stałe utrzymywanie zwierząt gospodarskich w pomieszczeniach zamkniętych;
pętanie, wiązanie itp. przez dłuższy czas, jak również używanie treserów jest
niedopuszczalne; w sezonie pastwiskowym zwierzęta powinny mieć dostęp do pastwisk;
- budynki gwarantujące wystarczający dostęp powietrza (wentylacja
naturalna), oświetlenie (światło dzienne), ochronę przed skrajnymi temperaturami,
wiatrem i nasłonecznieniem;
- dostosowanie do potrzeb danego gatunku miejsca przeznaczonego do
wypoczynku, wyposażone w odpowiednie urządzenia (należy uwzględnić specjalnie okres
okołoporodowy); dla drobiu należy zapewnić wybiegi, grzędy, gniazda, a dla ptactwa
wodnego wskazany jest dostęp do zbornika wodnego; zwierzęta powinny mieć zapewnioną
naturalną ściółkę;
- stały dostęp do świeżej wody pitnej i pasz.
* W budynkach nie można stosować toksycznych materiałów budowlanych
ani toksycznych farb, lakierów i innych środków konserwujących.
* Stowarzyszenie EKOLAND może w indywidualnych przypadkach odstąpić
okresowo od wymogu dostępu zwierząt do pastwisk.
* W przypadku sztucznego przedłużania dnia świetlnego, nie może on
trwać dłużej niż 16 godzin.
* Wszelkie zabiegi przy zwierzętach powinny być wykonywane w taki sposób, aby
chronić je przed stresami. Oznacza to m.in., że zabronione jest okaleczanie zwierząt.
Dopuszcza się jednak niektóre zabiegi hodowlane i produkcyjne związane z naruszaniem
powłok ciała:
- trwałe znakowanie zwierząt, charakterystyczne dla gatunku (kolczyki, tatuaż, itp.) w
stadach zarodowych - ale nie w chowie twarowym i amatorskim chowie zwierząt;
- skracanie ogonów jagniąt do 14 dnia życia;
- skracanie kiełków prosiąt do 3 dnia życia;
- kastrację knurków do 28 dni, a buhajków, tryczków, koziołków do 3 miesiąca
życia;
- kastrację starych rozpłodników wybrakowanych z hodowli (nie dotyczy drobiu);
- zakładanie kółek nosowych buhajkom przeznaczonym do hodowli.
Prowadzenie walk zwierząt, tresury, itp. jest w gospodarstwach
ekologicznych niedopuszczalne. Nie oznacza to jednak, iż trzeba poniechać
przyzwyczajania zwierząt do określonych schematów zachowań (przepędzanie na
pastwisko, przyzwyczajenie do doju, nauczenie pracy w zaprzęgu, itp.).
V. Żywienie zwierząt
* Żywienie ma na celu utrzymanie zwierząt w dobrej kondycji oraz
zapewnienie optymalnej produkcji. Dlatego pasze muszą być dobrej jakości i dostosowane
do potrzeb gatunku.
* Pasze powinny być produkowane w gospodarstwie. Możliwy jest zakup
pasz z innych gospodarstw ekologicznych. Pasze pochodzące z gospodarstw konwencjonalnych
mogą być stosowane, jednakże ich ilość nie może przekraczać 10% w skali roku i w
ramach dawki dziennej. W przypadkach szczególnych (powódź, susza, itp.) Stowarzyszenie
EKOLAND może okresowo odstąpić od w/w zasady. Stowarzyszenie EKOLAND może żądać
wykonania analiz dokupowanych pasz.
* Stosowane w paszach dodatki mineralne i witaminowe mogą pochodzić
wyłącznie ze źródeł naturalnych (np. mączka kostna, tran, drożdże, sól pastewna).
Podawanie soli mineralnych i syntetycznych witamin w paszy możliwe jest tylko w przypadku
stwierdzenia ich niedoborów w paszach gospodarstwa i za zgodą Stowarzyszenia EKOLAND.
* Wyklucza się stosowanie w paszach dodatków stymulujących wzrost,
wzmagających apetyt, barwników syntetycznych, konserwantów, odchodów zwierzęcych,
aminokwasów, mocznika, pasz traktowanych rozpuszczalnikami bądź poddawanych ekstrakcji
oraz wszelkich preparatów i leków nie wyszczególnionych jako dopuszczone do stosowania
w gospodarstwach ekologicznych.
* Żywienie młodzieży (nie dotyczy drobiu) powinno być oparte na
wykorzystaniu mleka pełnego z produkcji ekologicznej. Dopuszcza się jako
"awaryjne" stosowanie mleka z gospodarstw konwencjonalnych i preparatów
mlekozastępczych. Preparaty tego typu nie mogą zawierać niedozwolonych dodatków i
muszą się składać głównie z mleka w proszku.
VI. Profilaktyka i leczenie zwierząt
Wszelkie zabiegi dotyczące zdrowia zwierząt powinny być
ukierunkowane przede wszystkim na profilaktykę, tj. zwiększenie odporności zwierząt na
choroby i zapobieganie infekcjom. Należy dążyć, aby nadzór medyczny nad zwierzętami
w gospodarstwie ekologicznym sprawował lekarz znający niekonwencjonalne metody leczenia
(np. fitoterapia, homeopatia, akupunktura).
Wszelka działalność lecznicza musi być dokumentowana, ze szczegółowym opisem
leczenia (nazwa schorzenia, okres trwania choroby, zastosowane zabiegi lecznicze, leki,
ich dawki i okres podawania).
Leczenie konwencjonalne może być prowadzone tylko w szczególnych przypadkach, a
mianowicie:
- w razie konieczności ratowania życia;
- aby zapobiec niepotrzebnym cierpieniom zwierzęcia;
- gdy nie są dostępne żadne inne środki lecznicze.
Nie wolno podawać leków zwierzętom zdrowym; dotyczy to szczególnie środków
regulujących wzrost, płodność, ciepłotę ciała i pobudzających produkcję.
W wyjątkowych przypadkach dopuszcza się podawanie prostaglandyny przy porodach.
Stosowanie preparatów przeciwpasożytniczych nie może mieć charakteru stałego,
dopuszcza się natomiast odrobaczanie zwierząt wprowadzanych do gospodarstwa.
Szczepienia ochronne zwierząt są dopuszczalne, gdy:
- wymagane są urzędowo;
- rozpoznano występującą w okolicy lub/i w gospodarstwie chorobę, której nie można
opanować innymi sposobami.
* W przypadku stosowania leków syntetycznych okres karencji
dla produktów (objętych atestem) wynosi minimum 2 tygodnie lub równa się 2-krotnemu
okresowi karencji podanemu przez producenta leku (zaleca się zawsze dłuższy z wyżej
podanych). Przy długotrwałym leczeniu zwierząt lekami syntetycznymi mięso można
sprzedawać jako atestowane po upływie półrocznej karencji.
* W czasie leczenia i okresu karencji musi być możliwe
identyfikowanie leczonych zwierząt.
Opracował zespół:
prof. dr habil. Mieczysław GÓRNY
dr inż. Urszula SOŁTYSIAK
dr inż. Józef TYBURSKI
dr inż. Zbigniew J. TYSZKA |